Depresie

Depresia este o tulburare mentală tratabilă, caracterizată prin schimbarea stării emoționale, fizice și cognitive, pentru o perioadă de peste 2 săptămâni. 

Poate fi descrisă prin scăderea interesului și a plăcerii activităților obișnuite, scăderea productivității, senzația de gol interior, tristețe marcată, nervozitate, lipsa energiei, a poftei de mâncare, gânduri automate negative, stimă de sine scăzută, concentrarea slabă și indecizie, insomnia sau hipersomnia, sentimente nerezolvate de durere si neputință.

În ultimii ani, incidența depresiei a crescut alarmant la nivel global, fiind determinată de factori biochimici, interpersonali, cognitivi, comportamentali dar și de presiunea societății moderne asupra valorilor individuale. 

Depresia rămăne o tulburare complexă, o « înghețare a sufletului », o pierdere a sensului dar și o nevoie profundă de afecțiune și iubire. 

Astăzi însă, datorită progreselor înregistrate în domeniul medicinei, psihologiei, psihoneurologiei, psihoneuroendocrinologiei, chiar și cel mai sever tip de depresie este tratabil prin psihoterapie si tratament medicamentos, de cele mai multe ori, o combinatie a celor două. 

Cu cât ajungi mai repede la psihoterapie, cu atât mai eficient și rapid este vizibil efectul tratamentului. O dată cu furnizarea unui mediu securizant și dezvoltarea alianței terapeutice, se poate dezvolta un model de încredere în sine însusi și în lume, cu diminuarea simptomelor depresive și dezvoltarea unei perspective pozitive a viitorului.